zaterdag 22 januari 2022

Bestrijden van invasieve planten

Invasieve planten, waaronder de Japanse duizendknoop, overige duizendknopen en ook de reuzenberenklauw, komen in Nederland wijdverspreid voor. Voornamelijk duizendknopen zijn woekerplanten (1 tot 3 meter hoog) die hardnekkig groeien. Ze kunnen schade veroorzaken aan beton, funderingen, kademuren, straten, dijken, verdringen andere planten en zorgen daardoor voor vermindering van de biodiversiteit. Bovendien zijn de planten zeer moeilijk te bestrijden.

Gemeenten willen verspreiding van deze exoten tegengaan en vragen hun inwoners om het groene monster zelf te lijf te gaan en vindplaatsen te melden. Ook bij het bouwrijp maken van een terrein kan het aan de orde zijn dat de Japanse duizendknoop moet worden aangepakt om zodoende schade aan het nieuwe bouwwerk te voorkomen.

Uiterlijk

De Japanse duizendknoop ziet er in elk seizoen anders uit. Het start in het vroege voorjaar met rode scheuten, welke later in het voorjaar groen worden en eruit zien als bamboe. In de zomer is het een hoge groene plant met rood gespikkelde stengels. In de herfst bloeit ie met witte bloempluimen. En in de winter sterft de plant bovengronds af. Dikkere stengels blijven als bruine bamboe achter. De wortels en stengels worden ieder jaar dikker.

Verbod Aziatische duizendknopen

Vanaf 1 januari 2022 geldt een verbod op verkoop en vervoer in de levensvatbare delen van de Aziatische duizendknopen. Dus ook geen wortels, stengels of zaden van de plant. Behalve als ze worden ver- of gekocht met als doel om ze uit te roeien. Bijvoorbeeld als u de plant verkoopt als biomassa. Zorg er dan voor dat u bewijs heeft dat de planten vernietigd worden. Onder dit nieuwe handelsverbod valt dus ook een verbod op grondtransport waarin (misschien onbedoeld) delen van de plant aanwezig zijn. Grondtransport is dan alleen mogelijk met een vrijstelling.

Bodemonderzoek en bodemsanering

Onze veldmedewerkers hebben een cursus gehad waarin herkenning van deze exoten centraal stond. Tijdens de terreininspectie die wij uitvoeren in het kader van een bodemonderzoek letten wij daarop en waar dat verplicht is, wordt de vindplaats ingemeten (dGPS) en worden foto’s gemaakt. Ook is het mogelijk om bodemmonsters te nemen en te laten analyseren (DNA-analyse Duizendknoop), zodat een indicatie kan worden verkregen van de aanwezigheid van de duizendknoop in de bodem of in gronddepots.

Onze veldmedewerkers hebben een cursus gehad waarin herkenning van deze exoten centraal stond

Vooralsnog is ruim ontgraven en afvoeren van de verdachte grond de beste bestrijdingsmethode. Dit is een ingrijpende maatregel en er wordt veel onderzoek gedaan om andere bestrijdingsmethodes te ontwikkelen.

Positief

Heeft ‘het groene monster’ nog positieve kanten? Jazeker:

  • De wortels hebben grote affiniteit met zware metalen in de bodem; er zijn aanwijzingen dat ze vervuilde grond kunnen reinigen door zware metalen aan de bodem te onttrekken. Meer informatie hierover hebben we niet kunnen vinden.
  • De wortels zijn een zeer rijke bron van een krachtige anti-oxidant (resveratrol) die gezonde lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen als gevolg van vervuiling of Uv-stralen. Dit lijkt een gevalletje ‘if you can’t beat it, eat it’, het is blijkbaar familie van de rabarber en we vonden zelfs een recept voor een crumble-taart met Japanse duizendknoop, maar de plant wordt veelal met pesticiden aangepakt en misschien is het handiger om toch een voedingssupplement te nemen.

Omgang

In 2019 is er een landelijk protocol ‘Omgaan met Aziatische duizendknopen’ opgesteld. Hier te lezen.
Zie ook de factsheet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Die vind je hier.

Meer hierover weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bronnen: Gupta C, 2014; Borowska EJ, 2009; Linus Pauling Institute; Phenol Explorer, Viteducatief.nl. (

2023 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden. / Cookieverklaring / Privacy policy